NAIM är lukttekniken som gör stor nytta och som ni lär ut enkelt, snabbt och effektivt!

För att luktmolekyler ska nå luktepitelet i näsan efter laryngektomi behöver patienten skapa ett undertryck i munhålan genom att sänka underkäken, mungolvet, tungan, tungbasen och mjuka gommen med stängda läppar (som en artig gäspning). Rörelsen ska upprepas flera gånger i snabbt tempo. På detta sätt känner patienten lukt oberoende av andningen via stomat.

Tekniken är enkel att lära sig och att lära ut. Med manometer får man direkt feedback om rörelsen utförs på rätt sätt. Luktrehabilitering kan utföras parallellt med röstrehabiliteringen (vid ordinarie logopedbesök) och kräver inga extra patientbesök. 

För att underlätta för er mottagning att erbjuda NAIM-tekniken till era laryngektomerade patienter kan ni här ladda ner det ni behöver för att lära ut NAIM-tekniken.

Om ni är intresserade av att få hjälp att komma igång med NAIM-tekniken på er mottagning ber vi er ta kontakt med överlogoped Lisa Tuomi. Hon kommer då att undersöka om det finns möjlighet att en logoped med NAIM erfarenhet kan komma till er och vara med vid luktrehabilitering av patient/patienter.

Kontaktperson: Lisa Tuomi (lisa.tuomi@gu.se)

För att ladda ner filerna behöver du ett lösenord. Du behöver kontakta oss för att begära detta lösenord. Kontakta oss här.